Arad

04-06-2020

De afgelopen tijd is er intensief contact geweest met Isabel in Roemenië. Omdat de reis in mei jl. niet door ging, konden de broodcontracten niet betaald worden en konden er geen voedselpakketten rondgedeeld worden. Juist de zwakkere en kwetsbare wordt zo dubbel getroffen. Wat kunnen we doen? Isabel heeft alle bakkers opgebeld met de vraag of ze brood willen blijven leveren en deze keer de betaling achteraf ontvangen. Naar 2 bakkers hebben we geld overgemaakt, de anderen hadden er vertrouwen in, dus alle gezinnen bleven voorzien van het dagelijkse brood. Helemaal TOP!!

De eerste periode van de lockdown in Roemenië mocht er niet gereisd worden. Pas toen dat per 1 juni versoepeld werd, hebben wij geld overgemaakt en zijn ze in Arad zelf voedselpakketten gaan maken en weg gaan brengen naar de families in de dorpen. Geweldig!!

0 – 0 – 0 – 0 – 0 – 0

Roemenië is het land waar stichting Linquenda al sinds 1995 actief is met hulpverlening aan armen en alleenstaanden, de zwakkeren in de samenleving. De dorpen die wij bezoeken liggen in de buurt van Arad, ong. 50 km. over de grens met Hongarije.

In de stad Arad bezoeken we pas sinds de laatste 5 jaar enkele gezinnen; vanaf het begin komen we al in de dorpen voornamelijk ten oosten van de stad, nl: Simbateni, Paulis, Cuvin, Chioroc, Ususau, en iets naar het zuiden Tisa Noua en Fintanele.

Waren het in de beginjaren nog zeker 80 gezinnen die 3x per jaar werden bezocht, dat aantal is nu geslonken tot 42 adressen, als volgt verdeeld:

Arad: 6 gezinnen

Simbateni: 7 gezinnen

Ususau: 9 gezinnen

Paulis: 12 gezinnen

Cuvin: 2 gezinnen

Chioroc: 2 gezinnen

Fintanele: 2 gezinnen

Tisa Noua: 2 gezinnen